preskoči na sadržaj

Treća ekonomska škola Zagreb

Povijest knjižnice

              Povijest škole usko je vezana uz povijest knjižnice. Škola je kroz godine mijenjala nazive i programe. Prvotno je bila gimnazija i ekonomska škola, nakon toga ekonomska i trgovačka te samo trgovačka. U konačnici se škola 1991. odvojila od trgovačke škole i postala samostalna te počela djelovati pod današnjim nazivom – Treća ekonomska škola. Knjižnica je bila u sastavu Trgovačke škole do 1996. godine kada se odvojila i počela djelovati u sastavu Treće ekonomske škole.

            Početak rada knjižnice bio je težak i poprilično skroman po fondu građe koji joj je dodijeljen pri razdvajanju škola. Otegotna okolnost je bila i zastarjelost knjižnične građe – od ukupno 400 knjiga koje je knjižnica dobila više od polovice dobivenih naslova bile su otpisane knjige.

            Zahvaljujući iznimnom angažmanu Škole i knjižničarke Marine Plančić Vitauš, inače profesorice hrvatskog jezika, sve poteškoće i otegotne okolnosti ubrzo su prevladane te je Knjižnica ubrzo počela kvalitetno djelovati u svim predviđenim poslovima i zadacima. Knjižničarka se osposobila za novo zvanje knjižničara, slijedio je niz donacija u opremi i knjigama, knjižnica je ubrzo dobila adekvatan prostor od 60m2 u prizemlju škole a 2003. godine je konačno uređena primjerenim policama i dovedena u stanje u kojem djeluje i danas.

            Na poticaj Borisa Popinjača, prof., 2001. godine napisana je zamolba Gradskom uredu za obrazovanje i šport u ime sedam srednjih škola da se kupi računalni program za vođenje knjižničnih poslova i online pretraživanja srednjoškolskih kataloga koje obuhvača sustav „Metel“ tvrtke „Point“ iz Varaždina.

            Uz podršku Gradskog ureda koji je otkupio program te ravnatelja Škole Mirka Kožula, prof. knjižnica je opremljena računalom s pisačem u boji te bar-kod čitačem. Godine 2002. kompletan knjižnični fond računalno je obrađen te je pokrenut modul računalne posudbe. Katalog knjižnice nalazi se na internetu i dostupan je svim korisnicima. Knjižnica danas je potpuno uređena i dovedena u funkciju kao moderna i organizirana sa svim pratećim i nužnim pomagalima.

            Najaktivniji korisnici knjižnice su učenici te se posebna pažnja pridaje njihovim potrebama pri nabavi nove građe, s naglaskom na aktualnu lektiru. Osim referentne i stručne literature učenicima i profesorima na raspolaganju su stručni i opći časopisi koji im uvelike koriste u učenju i radu.

 

Katalog

 


TELEVIZIJA O NAMA

 

Osvojeno 1. mjesto na državnom natjecanju "Mladi poduzetnik"

 

 
Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Anketa
Crno ili bijelo?Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Treća ekonomska škola Zagreb / Trg J. F. Kennedyja 5, HR-10000 Zagreb / www.ss-treca-ekonomska-zg.skole.hr / ured@ss-treca-ekonomska-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju